Uusikaupunkilaisten yhteinen tila

Wintteriä ei turhaan kutsuta monitoimijataloksi. Rakennus kokoaa yhteen lukuisia eri käyttäjäryhmiä ja palveluja. Se on tarkoitettu ihan kaikille.

Suunnittelussa on alusta asti otettu huomioon käyttäjien toiveet. Tilojen joustavuus, muunneltavuus ja esteettömyys mahdollistavat laajan ja tehokkaan yhteiskäytön. Wintterissä ei ole keskeistä neliöiden määrä, vaan se, mitä ne mahdollistavat.

Lue lisää tulevien käyttäjien ajatuksista.

Palvelut ja tilat

Palvelut ja tilat

Koulut ja nuorisotilat

Koulut ja nuorisotilat

Päiväkoti, peruskoulu ja lukio muodostavat Wintterin toiminnan ytimen. Pienemmät ja isommat koulutien kulkijat käyttävät rakennusta viitenä päivänä viikossa. Lisäksi monitoimijataloon tulevat myös kaupungin nuorisopalvelut, ja niiden monipuolinen tarjonta aamupäivästä iltamyöhään.

Kaupunkiverstas

Kaupunkiverstas

Uusi kaupunkiverstas tarjoaa kaupunkilaisille mahdollisuuksia tiedon, taidon sekä elämysten kartuttamiseen. Käytössä ovat monitoimijatalon taito- ja taideaineiden tilat sekä digitaalinen omatoimikirjasto.

Monitoimihalli ja uimahalli

Monitoimihalli ja uimahalli

Wintteri tarjoaa monipuolisia elämyksiä liikunnan parissa. Uudessa monitoimihallissa pääsee nauttimaan eri lajeista palloilusta voimailuun – olit sitten kentällä tai katsomossa. Kaupungin vesipedot voivat kohottaa kuntoaan ja pitää hauskaa uudessa uimahallissa.

Musiikki- ja kansalaisopisto

Musiikki- ja kansalaisopisto

Musiikki- ja kansalaisopisto palvelevat uusikaupunkilaisia kirjaimellisesti vauvasta vaariin – opiskelijoiden ikähaitari venyy muutaman kuukauden ikäisistä muskarilaisista eläkeläisiin. Monitoimijatalossa tarjottava opetus on elinikäistä oppimista parhaimmillaan.

Muiden toimijoiden tilat

Muiden toimijoiden tilat

Lukuisat ryhmät pääsevät nauttimaan monitoimijatalon yhteisöllisyydestä. Tiloja tarjotaan muun muassa eri oppilaitoksille, seuroille, yhdistyksille sekä yrityksille ja yrittäjille.

Miksi ja mitä?

Palvelujen keskittyminen yhteen paikkaan helpottaa kaupunkilaisten elämää, parantaa yhteistyötä ja luo uusia mahdollisuuksia. Wintterissä tätä kaikkea tukee huippusuunnittelu, jonka ansiosta muuntautuvat tilat mahdollistavat täysin uudenlaisen joustavuuden ja tekemisen vapauden.

Lapsiperheiden kiireinen arki helpottuu ja yhteisen ajan määrä kasvaa, kun päiväkoti ja koulu löytyvät saman katon alta harrastusten kanssa. Aikuiset ja lapset voivat harrastaa samassa paikassa.

Monitoimijatalo tarjoaa ennen kaikkea avointa ja yhteisöllistä tilaa, jossa kaupunkilaiset voivat tavata toisiaan ja tehdä asioita yhdessä.

Uudessa sivistys- ja hyvinvointikeskuksessa työskentelee suuri määrä eri alojen ammattilaisia. Heillä on ainutlaatuinen mahdollisuus syventää yhteistyötään ja oppia toisiltaan.

Arkkitehtuuri

Uudesta monitoimijatalosta tulee merkittävä osa Uudenkaupungin kaupunkikuvaa. Tämä on otettu huomioon myös rakennuksen arkkitehtuurissa. Arkkitehtuuri kutsuu luokseen ja toivottaa kaikki käyttäjät tervetulleiksi.

Sisätilojen ratkaisuissa on otettu huomioon uudenlaisten opetusmenetelmien asettamat vaatimukset sekä eri käyttäjäryhmien erilaiset tilatarpeet. Uuden monitoimijatalon arkkitehtuuri mahdollistaa elämykset, mutta tarjoaa niitä itsekin.

Kohteen on suunnitellut Arkkitehdit von Boehm-Renell Oy.

Lue pääarkkitehti Airi Vesalan haastattelu.

Arkkitehtuuri

Energiaratkaisut

Wintterin kehittyneet energiaratkaisut tekevät tulevasta monitoimijatalosta energiatehokkaan kokonaisuuden. Ratkaisuissa hyödynnetään maalämpöä, aurinkoenergiaa ja kaukolämpöä. Wintteri on muodoltaan syvärunkoinen ja kompakti, jolloin pieni ulkoseinämäärä vähentää energiankulutusta.

Energiaratkaisut

Elinkaarimalli

Wintterin rakennuttaminen toteutetaan elinkaarimallilla. Tämä tarkoittaa sitä, että urakoitsija ja palveluntuottaja SRV vastaa rakennuksen suunnittelusta ja rakentamisesta sekä kiinteistön ylläpidosta seuraavien 20 vuoden ajan.

Elinkaarimalli hyödyttää niin tilaajaa kuin palveluntuottajaakin. Kaupunki ja Wintterin tulevat käyttäjät ovat päässeet vaikuttamaan tavallista enemmän rakennuksen tuleviin tiloihin, toisaalta SRV:n on ollut helpompi suunnitella koko elinkaaren huomioivia ratkaisuja. Elinkaarimallissa kummatkin osapuolet sitoutuvat yhteisiin tavoitteisiin.

Uudellekaupungille elinkaarimalli on taloudellinen, turvallinen ja helppo vaihtoehto. Yhteistyökumppaneita on vain yksi ja tulevat kustannukset ovat tiedossa. Elinkaarimallissa myös rakennuksen tulevat ympäristövaikutukset on helpompi arvioida ja minimoida.

Elinkaarimalli

Tutustu demotilaan

Jo nyt käytössä oleva demotila Pohjoistullikadulla on Wintteri pienoiskoossa. Se tarjoaa maistiaisia tulevan monitoimijatalon kalusteista, laitteista ja uudenlaisesta toimintatavasta. Demotilaa käyttävät oppilaitokset, seurat, yritykset, yhdistykset ja järjestöt – eli kaikki tulevat Wintterin käyttäjäryhmät.

Demotilasta saamme arvokasta tietoa siitä, mikä toimii ja mikä ei. Näin osaamme valita Wintteriin juuri oikeat aivonystyröitä kutkuttavat kalusteet ja tehdä luovuutta ruokkivia tilaratkaisuja. Kokemusten avulla uusi monitoimijatalo saadaan toimimaan täydellä teholla heti alusta lähtien.

Demotila sopii myös loistavasti erilaisten kokousten ja koulutustilaisuuksien järjestämiseen. Uudenaikainen esityslaitteisto, 3D-tulostin, laserleikkuri ja VR-lasit ovat tilan käyttäjien hyödynnettävissä.

Kysy lisää Demotilan varustelusta ja varauksista täältä.

Tutustu demotilaan

Hankkeessa mukana

Hankkeen urakoitsija ja palveluntuottaja on SRV Rakennus Oy.

Wintterin arkkitehtisuunnittelun on toteuttanut Arkkitehdit von Boehm-Renell Oy. Wintterin suunnittelussa on ollut alusta saakka mukana myös poikkeuksellisen suuri määrä tulevia käyttäjiä ja muita kaupungin edustajia.

Hankkeessa mukana

Wintteristä sanottua

Uudessakaupungissa ajatus monikäyttöisyydestä on viety vielä muita monitoimitaloja pidemmälle. Rakennuksessa on tavallista monitoimitaloa enemmän toimintoja ja selkeästi omat tilat esimerkiksi nuorisotoimelle tai opistoille.

Wintterin pääarkkitehti Airi Vesala

Olen seurannut työni puolesta monia muita vastaavia projekteja. Wintterin kohdalla osallistaminen on ollut alusta asti poikkeuksellisen laajaa.

Uudenkaupungin opetustoimenjohtaja Arja Kitola

Sivistys- ja hyvinvointikeskuksen rakentaminen on ehdottomasti rohkea, muttei uhkarohkea päätös. Se vahvistaa elinvoimaamme ja koko seutukuntaa tulevina vuosikymmeninä.

Kaupunginjohtaja Atso Vainio

Usein kysytyt kysymykset

Mistä Wintteri-nimi tulee?

Alkuperäinen idea nimelle saatiin alkuvuodesta 2021 kaupunkilaisille järjestetystä kyselystä, jossa nimeä ehdottivat eri muodoissaan muutamatkin kaupunkilaiset.

Wintteri nimi juontuu sukunimestä Winter. Eri Wintereillä on ollut suuri vaikutus uusikaupunkilaisten hyvinvointiin ja sivistykseen historian eri vaiheissa. Wintteri-nimi on kunnianosoitus erityisesti pedagogi ja koulumestari Johannes Winterille, joka huolehti esimerkillisesti kaupungin ja sen asukkaiden hyvinvoinnista isonvihan vaikeiden vuosien läpi.

Kenelle Wintteri on tarkoitettu?

Uusi monitoimijatalo on tarkoitettu kaikille kaupunkilaisille iästä riippumatta. Wintterin ahkerimpia käyttäjiä ovat päiväkodin, peruskoulun sekä lukion lapset ja nuoret, mutta runsaan palvelutarjontansa vuoksi rakennuksesta löytyy kaikille jotakin.

Mitä palveluita Wintteriin tulee?

Wintteriin tulevat peruskoulun ja lukion lisäksi päiväkoti, nuorisotyö, digitaalinen omatoimikirjasto, kansalaisopisto ja musiikkiopisto. Liikuntapalveluista uuteen monitoimijataloon tulee uimahallin lisäksi iso huipputason sisäliikuntahalli. Lisäksi Wintterissä on kaupunkiverstas vapaamuotoiseen ajanviettoon, tiloja seuroille ja yhdistyksille ja sitä voivat hyödyntää myös yritykset. 

Kuinka suuri Wintteristä tulee?

Kokonaisuudessaan Wintterin laajuus on 22 600 brm2. Tästä oppimisen ja kasvun tiloja on noin 13 000 brm2 ja liikunnan tiloja noin 9 600 brm2.

Miksi Uusikaupunki tarvitsee sivistys- ja hyvinvointikeskuksen?

Uudenkaupungin ydinkeskustan koulukiinteistöt ja uimahalli ovat elinkaarensa päässä. Kaupungin talonrakennusinvestoinnit ovat yli 30 vuotta olleet pääosin ylläpitoinvestointeja. Korjaus- ja uudisrakentamiseen on syntynyt patoutunutta tarvetta, jota joudutaan purkamaan seuraavien 5–7 vuoden aikana.

Tämän lisäksi alueen keskeiset kunnalliset palvelut halutaan koota saman katon alle. Wintteri palvelee eri ikäisiä kohderyhmiä aamusta iltaan viikon jokaisena päivänä, ja helpottaa kuntalaisten arkea.  Se on yhteisöllinen kohtaamispaikka, jollaista Uudessakaupungissa ei ole aiemmin ollut.

Miksi Uudessakaupungissa päädyttiin uudisrakennukseen korjaamisen sijaan?

Wintterin uudet muunneltavat tilat vastaavat perusopetuksen ja lukiokoulutuksen nykyaikaisiin tarpeisiin. Uusista tiloista saadaan myös enemmän hyötyä irti pienemmällä neliömäärällä.

Wintteri toimii myös uudenlaisena kaupunkilaisten kohtaamispaikkana, joka on monipuolinen, monikäyttöinen sekä helposti saavutettavissa. Monitoimijatalohankkeen yhteydessä on myös pystytty uudistamaan kaupungin julkisten palvelujen tuottamisen mallia.

Koska Wintterin rakentaminen aloitetiin?

Rakentaminen aloitettiin kevättalvella 2022. 

Koska Wintteri valmistuu?

Kaupunkilaiset voidaan toivottaa tervetulleeksi nauttimaan Wintterin palveluista keväällä 2025.

Kuinka paljon Wintterin rakentaminen maksaa?

Wintterin rakennusinvestointi on 62,06 miljoonaa euroa, rakennuttaminen ja väistötilakustannukset 3,5 miljoonaa euroa, palvelusopimus 28,18 miljoonaa euroa (sisältää 20 vuoden ylläpitokustannukset sekä korjaussuunnitelman), irtokalusteet ja laitteet 3,5 miljoonaa euroa.