Nuorisotoiminta muuttaa nuorten keskelle

Nuorisotyö saa tilat keskeiseltä paikalta monitoimijatalo Wintteristä. Nuorisotyöntekijät uskovat, että elo saman katon alla rakentaa uudella tavalla siltoja eri toimijoiden välille. 

Nuorisotila, toimistotilat, etsivän nuorisotyön tilat, harrastamisen Suomen mallin kerhot… Nuorisopalveluiden vastaava Jennika Salonen ynnää monitoimijatalo Wintteriin kevättalvella 2025 muuttavia toimintoja. 

Nuorisopalveluiden käytössä olevat työtilat ovat tällä hetkellä erillään. Jatkossa, kun keskustan nuorisotila, etsivän nuorisotyön tilat ja toimistotilat tulevat yhteisen katon alle, sekä toiminnan järjestäminen että palveluiden tavoittavuus helpottuu. 

– Nuorille on varmasti helpompaa tulla vaikkapa etsivän nuorisotyön tapaamiseen, kun ei erikseen tarvitse lähteä metsästämään paikkaa uimahallin kakkoskerroksesta, vaan kaikki ollaan samoissa tiloissa, Salonen tuumii. – Nuorisotyön nykytrendinä on ollut, että mennään sinne, missä nuoret jo ovat. Wintterissä tämäkin toteutuu. 

Nykyisen nuorisotalo Vantin toiminta siirtyy kokonaisuudessaan Wintteriin. Kalannin Urheilutalon nuokkari jatkaa toimintaansa tuttuun tapaan. Kaikki nuoret ovat tietysti tervetulleita mille tahansa nuokkarille jatkossakin, asuinpaikasta riippumatta. 

Wintterissä nuorisopalveluiden tilat ovat keskitetysti lähekkäin: etsivän nuorisotyön tilat löytyvät jatkossa nuokkarin kyljestä. 

– Erityinen toiveemme oli, että saisimme toimiston yhteyteen olohuonemaisen tilan asiakastapaamisia varten, ja tämän myös saimme. Omasta sisäänkäynnistä keskustelimme pitkään, mutta siinäkin asiassa perustelumme kuultiin ja oma ovi järjestyi. Olemme todella tyytyväisiä tuleviin tiloihin, sanoo etsivä nuorisotyöntekijä Erika Raitanen

Raitanen ja toinen etsivä nuorisotyöntekijä Nina Kuusisto-Huuskonen työskentelevät erityisesti toisen asteen opiskelijoiden ja sitä vanhempien nuorten parissa. Etsivien kanssa voidaan pohtia tulevaisuuden suuntaviivoja, täyttää Kelan tukihakemuksia tai vaikka käydä yhdessä asuntonäytössä. 

Etsivä nuorisotyö on tukena nuoren elämässä usein jonkinlaisessa nivelkohdassa. 

– Paljon olemme tekemisissä toisen asteen nuorten sekä parikymppisten kanssa, jotka ovat esimerkiksi äskettäin valmistuneet tai päässeet armeijasta, eivätkä tulevaisuuden kuviot ole oikein vielä selvät. Kyse voi olla myös opinnoissa takkuamisesta tai siitä, että koulupaikkaa ei ole. Me työskentelemme niiden haasteiden parissa, joita nuorilla kulloinkin on, Nina Kuusisto-Huuskonen kertoo.

Vaikka nuorisotyö tavoittaa tälläkin hetkellä hyvin eri ikäluokat esimerkiksi kouluvierailujen ansiosta, yhteisiin tiloihin muuttaminen tulee todennäköisesti helpottamaan tilannetta entisestään. 

– Nuokkari on Wintterissä niin keskeisellä paikalla, että tulemme jatkossa varmasti tavoittamaan avoimella toiminnalla aiempaa enemmän nuoria. Jos nuori ei tällä hetkellä lähtisikään käymään nuokkarilla, jatkossa sinne voi helposti poiketa ohikulkumatkalla. Uskon, että se tuo uutta asiakaskuntaa, pohtii Erika Raitanen. 

Nuokkaritoiminnan keskiössä on nuorisotyön ammattilaisten läsnäolo nuorten arjessa. Avoimessa nuokkaritoiminnassa pelaillaan ja puuhaillaan nuorten toiveiden mukaan, mutta usein suurin tarve nuorilla on vuorovaikutukseen – kuulumisten vaihtamiseen ja jutteluun. 

– Uutena nuorisoalalla olen ehtinyt jo huomata, kuinka tärkeää monelle nuorelle on ihan vain kertoa jollekin päivän kuulumisia. Ja kun jonkun kanssa pelailee, luottamus kasvaa siinä samalla. Jonain päivänä nuori uskaltaakin jo tulla kertomaan asioitaan, sanoo työkokeilussa oleva Sanna Tuominen

Myös yhteistyöstä muiden toimijoiden kanssa nuorisopalveluissa odotetaan aiempaa tiiviimpää. 

– Vaikka nytkin ollaan esimerkiksi koulun kanssa ihan lähekkäin, jatkossa tiet kohtaavat saman katon alla luontevasti. Yhteistyötähän tehdään koulujen kanssa nyt jo, mutta kun olemme saman katon alla, myös meillä lisääntyy tieto ja ymmärrys muiden toimijoiden arjesta. Se taas voi auttaa pohtimaan, missä kaikessa voitaisiin ehkä olla mukana, Jennika Salonen sanoo. 

– Vielä ei varmaan edes tiedetä minkälaisia yhteistyömuotoja voi syntyä, vaikkapa musiikkiopiston ja kansalaisopiston kanssa. Esimerkiksi liikuntapalveluiden kanssa tehdään jo nyt tiivistä yhteistyötä, mutta senkin on mahdollista tiivistyä Wintterissä, tuumii Raitanen. 

Nuorisopalveluiden keskeisellä sijainnilla voi olla myös muita toivottuja vaikutuksia. 

– Ehkä uudet tilat tuovat näkyväksi sitäkin, mitä kaikkea nuorisotyö on. Me teemme ammatillista ja tavoitteellista kasvatustyötä nuorison parissa. Vanhentuneet käsitykset toimistokopissa kahvia litkivistä nuorisotyöntekijöistä istuvat monella tiukassa, Nina Kuusisto-Huuskonen mainitsee.

Vaikka yhteisiin tiloihin muuttaminen myös jännittää, luottamus siihen, että kaikki tulee sujumaan hienosti, on kova. 

– Tuo varmasti toimijoille helpotusta, kun kaikki noudattavat yhteisiä pelisääntöjä. Asiat on silloin helppo perustella, kun joka puolella on samat säännöt, sanoo Erika Raitanen. 

Yhdessä laaditut toimintaohjeet pääsevät testiin vasta, kun monitoimijatalon ovet on avattu käyttäjille. Siinä vaiheessa tullaan todennäköisesti törmäämään myös seikkoihin, joita ei ennalta ymmärretty miettiä. 

– Mutta se on sitten sitä elämää, ja niitä ratkotaan yhdessä. On mukava ajatus, että kenenkään ei tarvitse jäädä asioiden kanssa yksin, vaan taustalla on kaikkien toimijoiden tuki, Jennika Salonen sanoo.