Wintteri houkuttelee kaupunkilaisia ylös sohvalta

Uudenkaupungin liikuntapalvelut myllätään uuteen uskoon Wintterin myötä – monitoimijatalon valmistuminen tuo lisää paljon kaivattuja harjoitustiloja ja mahdollistaa vielä aiempaa monipuolisemmat liikkumismahdollisuudet. 

Budosali, ryhmäliikuntatila, uimahalli, kuntosali, palloiluhalli, yleisurheilutila… lista tuntuu jatkuvan loputtomiin. Wintteristä ei turhaan puhuta monitoimijatalona – pelkästään urheilun ja liikunnan saralla talon valmistuminen avaa uusia mahdollisuuksia lukuisille eri toimijoille. 

Suuri yksittäinen muutos tulee olemaan kahden täysikokoisen palloiluhallin saaminen harjoitus- ja ottelukäyttöön. 

– Meillä on erittäin menestyneitä seuroja sekä koripallon että salibandyn puolella. Mitä korkeammalle tasolle edetään, sitä enemmän se tarkoittaa tietysti myös treeniä. Kaksi täysikokoista salia tulee olemaan merkittävä parannus uusikaupunkilaiselle urheilulle, toteaa kaupungin liikuntapalvelujen vastaava Taru Joutsa-Huutola

Koska koripallo ja salibandy vaativat erilaiset lattiamateriaalit, lajit keskittyvät jatkossa pääasiassa eri halleihin: koripallo Wintteriin ja salibandy Pohitulliin. Uuteen halliin asennetaan parkettilattia ja Pohitulliin vaihdetaan salibandyssa hyväksytty matto. 

– Pohitulliin suunnitellaan muitakin muutoksia, jotta se on jatkossa turvallisempi sali salibandylle, Joutsa-Huutola mainitsee. 

Myös kamppailulajien harrastajille Wintterin valmistuminen tulee olemaan suuri muutos parempaan suuntaan. Uusi korkea ja valoisa budosali on lattiapinta-alaltaan huomattavasti vanhaa suurempi. 

– Seurat ovat myös päässeet vaikuttamaan salin ratkaisuihin. Esimerkiksi nyrkkeilykehä jää käyttöön Pohitulliin, jolloin Wintterissä koko budosalissa on tatami, kertoo palvelusihteeri Outi Soininen

Lisääntyviä harjoitusvuoroja odotetaan erityisellä innokkuudella harrastajien keskuudessa. Liikkujia ja liikuntamahdollisuuksia Uudessakaupungissa on paljon, eikä niukkojen harjoitusvuorojen jakaminen ole aina ollut helppoa. 

– Harjoitustiloja varataan todella ahkerasti, koska lajeja, tasoja ja erilaisia treenitiloja tarvitsevia porukoita on paljon. On ollut ilo nähdä, että myös yksityishenkilöt hyödyntävät salien verkkovarausmahdollisuutta ahkerasti, Soininen sanoo. 

Monen toiminnon siirtäminen uuteen monitoimijataloon on tetris, jonka läpäiseminen vaatii monen vuoden ja vielä useamman ihmisen työpanoksen. Parhaillaan työpöydällä pyöritellään käytännön asioita opaskylttien suunnittelusta liikuntatilojen hankintojen kilpailutuksiin ja uimahallin lipunmyynnistä henkilökunnan resursointiin. 

Kun itse muutto tulee vuodenvaihteessa ajankohtaiseksi, ei riitä, että napataan vanhasta toimipaikasta kassit olalle ja siirrytään uuteen. Vaikka käyttöönotto suunnitellaan ennakkoon niin pitkälle kuin mahdollista, tietyt asiat on mahdollista testata vasta paikan päällä. 

– Uimahallin osalta on hyvä varautua hetkelliseen sulkuun vanhan ja uuden hallin välissä. Meidän pitää pystyä takaamaan turvallinen uinti, ennen kuin yhtään asiakasta päästetään sisään, Taru Joutsa-Huutola kertoo. – Henkilökunnan pitää suorittaa pelastusharjoitukset uudessa hallissa, veden laatu pitää saada kuntoon ja kaikki toiminnot tutuksi ensin työntekijöille. Se ottaa oman aikansa. 

Yksi kokonaisvaltainen uudistus on tilavarausjärjestelmän muutos, joka koskettaa myös kaikkia nykyisiä tiloja. Sen parissa uurastetaan parhaillaan. 

Wintterin osalta työn alla ovat lukitukset ja kulunvalvonnat sekä niiden käytännön toteutus eri-ikäisten käyttäjien keskuudessa. Ratkaisuja ei tehdä omin päin, vaan apuna käytetään muiden kaupunkien vastaavien talojen kokemuksia. 

– Moniin taloihin ollaan oltu yhteydessä, osassa käyty myös paikan päällä. Muiden kokemusten perusteella pyritään vertailemaan, millaiset ratkaisut toimivat ja millaiset eivät, Joutsa-Huutola kertoo. 

Kaiken taustalla on yhteinen tavoite saada uusikaupunkilaisille mahdollisimman toimivat tilat kaikenlaiseen liikkumiseen ja harrastamiseen. Tunnelmat ovat Joutsa-Huutolan ja Soinisen mukaan jännittyneen innostuneet. 

– Tietysti meillä jännitystä lisää se, että kestää oman aikansa, ennen kuin homma alkaa uusissa tiloissa rullata. Vaikka kaikkea yritetään ajatella valmiiksi, malttia tarvitaan varmasti kaikilta osapuolilta, Outi Soininen tuumii. – Mutta kunhan yhteiset toimintatavat löytyvät, kaikki tulee sujumaan varmasti hyvin.