Lukiossa odotetaan jo muuttoa Wintteriin

Opettajat ovat päässeet vaikuttamaan opetustiloihin suunnittelun alusta saakka. 

Kaksi sähkötolppaa. 

Siihen määrään ollaan päätymässä Uudenkaupungin lukiolla yhteisen pohdinnan ja kommenttikierroksen jälkeen. Lukion jokaiseen uuteen Wintterissä sijaitsevaan opetustilaan tulee pääosin kaksi sähkötolppaa. 

Konkreettisiin arkipäivän asioihin, kuten juuri sähkötolppiin, lukion opettajakunta on päässyt vaikuttamaan Wintterin suunnittelun eri vaiheissa. Monitoimijatalo rakentuu yhteistyössä käyttäjiensä kanssa. 

– Alussa opettajat olivat määrittelemässä tiloille toiminnallisia tavoitteita, ylipäänsä sitä, millaisia tiloja opetuksessa tarvitaan. Koko rakennusajan opettajilta on pyydetty kommentteja ja mielipiteitä erilaisiin käytännön asioihin liittyen. Ne voivat tuntua pieniltä asioilta, mutta ovat kuitenkin hyvin tärkeitä ja konkreettisia sitten, kun tiloissa opiskellaan, sanoo Uudenkaupungin lukion rehtori Esa Pirkola.

Kirsi Siivonen on ollut ilahtunut siitä, kuinka paljon opettajat ovat päässeet vaikuttamaan opetustiloihin. Hän opettaa lukiossa biologiaa, maantietoa ja terveystietoa. 

– Olen saanut sanoa mielipiteeni esimerkiksi siihen, montako vesipistettä biologian luokassa on hyvä olla. On myös ollut tosi hyvä, että ollaan päästy testaamaan av-laitteistoa etukäteen. Käytössä kuitenkin vasta huomaa, miten mikäkin laite opetustilanteessa toimii, Siivonen sanoo. 

Lukio siirtyi rakennustyömaan alta väistötiloihin Novidaan elokuussa 2021. Väistövuodet ovat Esa Pirkolan mukaan sujuneet nopeasti ja hyvässä hengessä, mutta muuttoa lukion omiin tiloihin odotetaan jo. 

– Vaikka Wintterissä ei ole varsinaisia omia tiloja kellään, meille oli tärkeää, että lukio saa oman oppimisalueen, jotta lukion oma identiteetti säilyy myös osana Wintteriä. Se on toteutumassa hyvin, ja siitä olen erityisen iloinen, Pirkola sanoo. 

Kaikkiaan lukiolla on Wintterin kolmannen kerroksen C-osassa yhdeksän opetustilaa. Kun vastaan tulee tilanteita, joissa tiloja tarvitaan hetkellisesti enemmän, opetukseen varataan lisäksi saman rakennuksen muita tiloja. 

– Tiloja käytetään joustavasti ristiin muiden toimijoiden kanssa, Pirkola mainitsee.  

Oppimistilojen nimiä on myös pohdittu yhdessä käyttäjien kanssa. Tällä hetkellä näyttää todennäköiseltä, että pelkkien numerosarjojen sijaan tilat nimetään paikallisten luontokohteiden mukaan. 

Lukion opetustilat ovat saamassa nimensä lähisaarten mukaan. 

– Kaikki nimet ovat sellaisia, että niillä on jokin kiinnekohta paikallisuuteen. Uskon, että tällaisten asioiden miettiminen auttaa myös henkilökuntaa prosessoimaan jo ennalta tulevaa muuttoa, Pirkola tuumii. 

Kirsi Siivonen odottaa uusiin tiloihin muuttoa jo innokkaasti. 

– Onhan tämä kaikki hirveän jännittävää ja kiinnostavaa. Vaikka fotosynteesi tapahtuu edelleen samalla tavalla rakennuksen vaihduttuakin, on kiva saada havainnointimateriaaleja ja laitteita päivitettyä. 

Monitoimijatalo Wintterin rakennustyöt etenevät sutjakkaasti aikataulussa. Muuttovalmista pitäisi olla tammi-helmikuun vaihteessa 2025. 

Lukion suunnitelmana on siirtyä uusiin tiloihin heti, kun se vain on mahdollista. 

– Tavoitteena on, että ensi kevään ylioppilaskirjoitukset päästäisiin järjestämään jo Wintterissä, Esa Pirkola sanoo. – Käytännössä muutto saattaa asettua siihen talviloman tienoille. Ehkä vietämme abien penkkareiden kanssa yhtä aikaa myös väistötilan penkkareita.