Meidän kaikkien talo – 9 kuukautta Wintteriin

Monitoimijatalo Wintterissä ollaan edetty osin jo viimeistelytöihin. Paljon on tapahtunut ja paljon on vielä edessä, kun kaupunkilaisia yhdistävän tilan avajaishetkeen on enää alle vuosi.

Ohikulkijan silmissä monitoimijatalon rakentaminen on sujunut vikkelästi – yhtäkkiä rakennus oli harjakorkeudessa ja seuraavassa hetkessä asennettiinkin jo ikkunoita ja viimeisteltiin ulkoseinien pintoja. 

Wintterin valmistuminen on koko ajan askeleen lähempänä. Vuoden päästä suurin osa toiminnoista pyörii jo täyttä vauhtia käyttäjien kanssa yhdessä suunnitelluissa tiloissa.  

– Tuntuu jännittävältä olla jo näin lähellä hetkeä, jolloin pääsemme aloittamaan uudessa, pitkään odotetussa ympäristössä. Ensimmäiset keskustelut ja hahmotelmat siitä, millainen rakennus uusikaupunkilaisten käyttöön voisi tulla, käytiin jo kymmenen vuotta sitten. Ja nyt olemme jo omalta osaltamme toteuttamassa ja myös odottamassa Wintterin viimeistelyjä, iloitsee sivistyspalvelujen erityisasiantuntija Inkeri Parviainen

Erityisen kutkuttavalta monitoimijatalon valmistuminen tuntuu sen laajuudesta johtuen. Wintteristä tulee nimensä mukaisesti monien toimintojen talo – harvinaisuus jopa kaltaistensa joukossa. 

– Uudet tilat antavat jo peruspalveluillekin valtavasti uusia mahdollisuuksia. Wintteri mahdollistaa erilaisten ja monipuolisten opetusmenetelmien käytön aivan eri tasolla kuin aiemmin. En ole kuullut, että missään muualla Suomessa olisi kouluilla vastaavan tasoisia liikuntatiloja käytössään saman katon alla kuin itse koulukin on, tuumii Parviainen. 

Kahvipöydissä Wintteristä puhutaan helposti ainoastaan kouluna, vaikka se on valtavasti muutakin. Kaiken lähtökohtana on alusta saakka ollut se, että Wintteri rakennetaan kaikille kaupunkilaisille. Tilat on suunniteltu yhteiseen, ja mahdollisimman monipuoliseen, käyttöön. 

– Peruskoulun tiloihin ei ole ulkopuolisilla kuitenkaan koulupäivien aikana asiaa, vaan tuolloin tilat on rauhoitettu koululaisille. Näin huolehditaan myös peruskoululaisten turvallisuudesta, Inkeri Parviainen kertoo. 

Wintterin laajuisen tila- ja toimintakokonaisuuden käyttöönotto vaatii runsaasti myös yleisölle näkymätöntä valmistelua. Käyttäjärakennuttajatoimikunnassa on jo runsaan kahden vuoden ajan pohdittu käytännön seikkoja irtokalusteista AV-laitteisiin, kulunvalvonnasta turvallisuuteen ja toimintakulttuurista eri yksiköiden yhteistoiminnan suunnitteluun. Lukemattomilla eri käyttäjäryhmien ja tilaajien kokoonpanoilla on työstetty linjauksia ja hankintoja: mitä hankitaan uutena, mitä siirretään Wintteriin puhdistettuna vanhoista yksiköistä, millaisia kalusteita, varusteita ja laitteita hankitaan, milloin on oikea aika toimittaa ja kiinnittää AV-laitteita tai vaikkapa taidetta, kuinka uimahallin lipunmyynti toteutetaan ja kuinka tiloissa liikutaan? 

Lisäksi jo pidempään on hahmoteltu eri kokoonpanoilla Wintterin organisaatiota ja siihen lukeutuvaa johtamismallia. Haastetta tuo esimerkiksi se, että Wintterissä on itsenäisiä yksikköjä Laitilan kaupungilta, Varsinais-Suomen hyvinvointialueelta ja Uudenkaupungin kaupungilta. Ja näilläkin kaikilla on omat toimintakulttuurinsa ja johtamismallinsa.

Tavoitteena on taklata ennalta mahdollisimman monia haasteita käyttöönottovaiheessa. 

– Vaikka luonnollisesti on paljon sellaistakin, mitä sitten käytännön kokemus vasta osoittaa, ja niihin voimme ottaa kantaa sitten, kun olemme jo Wintterissä, Parviainen sanoo. – Erityisen tärkeää on luoda toimiva yhteistyökulttuuri eri toimijoiden välillä. Uskon, että Wintterin luoman yhteisöllisyyden mahdollisuudet ovat lähes rajattomat. 

Kaikkea sitä, mihin Wintteri tulevaisuudessa taipuu, ei tiedä vielä ehkä kukaan. Päiväkodin, peruskoulun ja lukion lisäksi Wintteriin siirtyvät kansalaisopisto, musiikkiopisto ja nuorisotila. Saman katon alta löytyy jatkossa myös omatoimikirjaston palvelut, oppilas- ja kouluterveydenhuollon tilat sekä valmistuskeittiö, ravintola ja kahvio. 

Monitoimijataloon valmistuu niin ikään uusi palloiluhalli, kuntosali, ryhmäliikuntatila, sali kamppailulajeille ja oma alue yleisurheilulle. Kovasti odotettu uusi uimahalli avaa ovensa samaan aikaan muiden toimintojen kanssa. 

Vapaamuotoiseen ajanviettoon löytyy tilaa kaupunkiverstaalta. 

– Wintteri tarjoaa myös lukemattomia mahdollisuuksia erilaisiin tapahtumiin ja tilaisuuksiin. Esimerkiksi messujen, luentojen, urheilu- ja kulttuuritapahtumien, teemapäivien, kokousten ja juhlien järjestäminen helpottuu Wintterin valmistumisen myötä, Inkeri Parviainen sanoo. 

Kun monet harrastukset keskittyvät jatkossa samoihin tiloihin, perheiden arkisen aikataulupalapelin hallinta helpottuu. Vaikka välimatkat ovat Uudessakaupungissa lyhyitä, käytännössä Wintterin myötä yhteistä aikaa läheisten kanssa jää vielä aiempaa enemmän. 

Inkeri Parviainen toivoo, että uusikaupunkilaiset ottavat Wintterin omakseen ja hyödyntävät sen monipuolisia mahdollisuuksia. Kun puitteet ovat kunnossa, luovuudellekin jää enemmän tilaa kukkia. 

– Wintteristä tulee aidosti meidän kaikkien yhteinen tila. Ihmisten määriteltäväksi jää sitten se, mitä kaikkea monitoimijatalossa tullaan näkemään ja tekemään.